Przez żołądek do tradycji - 2020
Realizowany przez:
Cel:
Celem projektu jest nabycie przez grupę młodzieży umiejętności pracy w grupie i umiejętności komunikacyjnych poprzez stworzenie grupy o podobnych zainteresowaniach. Nawiązanie współpracy między członkami tej grupy, nabycie umiejętności samodzielnego, zorganizowanego działania. Popularyzacja wśród młodzieży tradycji regionalnych, zdobycie praktycznych umiejętności, które mogą wpłynąć na rozwinięcie pasji.
Odbiorcy projektu:
Grupa 14 osób w wieku 13-19 lat z terenu terenie Gminy Rejowiec.
Opis projektu:
Projekt realizowany jest w formie cyklicznych spotkań dla grupy młodzieży zainteresowanej rozwojem swoich umiejętności kulinarnych. Każde ze spotkań poświęcone jest innej potrawie, którą każdy uczestnik wykonuje z pomocą instruktora – członkini KGW. Zostają wykorzystane dawne, lokalne przepisy na potrawy regionalne i tradycyjne. Młodzież bierze udział w wycieczkach do restauracji, cukierni lub piekarni, aby lepiej zapoznać uczestników z danym tematem. Wszystkie wykorzystane przepisy zostają umieszczone w publikacji zawierającej opis wykonania danej potrawy wraz ze zdjęciem wykonanym podczas warsztatów. Publikacja zostanie zaprojektowana przez młodzież uczestniczącą w warsztatach: grupa wybiera przepisy, szatę graficzną, redaguje teksty i zdjęcia. Podsumowaniem projektu jest uroczysty poczęstunek, podczas którego prezentowane są
wykonane potrawy, a ich twórcy opowiadają o przebiegu swojej pracy.
Budżet projektu: 9 000 zł
Dotacja: 7 200 zł
Rocznik: 2020
Nitka: Regionalny Konkurs Grantowy
Gminny Ośrodek Kultury w Rejowcu
Miejscowość: Rejowiec
Ulica, nr domu i lokalu: 22-360 Rejowiec
Kod pocztowy i Poczta: Fabryczna 13
Województwo: lubelskie
Powiat: chełmski
Adres strony internetowej: –