Manufaktura smaku - 2019
Realizowany przez:
Cel:
Celem projektu jest rozwinięcie przez młodzież umiejętności interpersonalnych, związanych między innymi z umiejętnościami współpracy, nawiązywania kontaktów, asertywności oraz zwiększenie zdolności wykorzystywania własnego potencjału, aktywnego działania na rzecz innych i podniesienie wiedzy o środowisku lokalnym.
Odbiorcy projektu:
grupa 12-15 osób w wieku 13-19 lat z terenu gminy Dąbrowa Chełmińska.
Opis projektu:
Wiodącym tematem projektu jest kuchnia, a konkretnie dawne regionalne przepisy kulinarne ziemi Chełmińskiej. Propozycje przepisów uczestnicy projektu wyszukują wśród swoich babć, cioć, mam, pań należących do Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie gminy i osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne z regionalną kuchnią. Odbywają się minimum 3 spotkania wspólne: pierwsze – integracyjno – warsztatowe rozpoczynające projekt, drugie – promujące projekt, trzecie – finał projektu. Wybrane potrawy młodzi przygotowują podczas spotkań według przekazanych przepisów, sprawdzają ich historię i związek z regionem. Spotkania są prowadzone w 5 świetlicach wiejskich 2 razy w tygodniu, w mniejszych grupach w celu realizacji projektu zgodnie z zaplanowanym przez siebie harmonogramem i podziałem obowiązków. Młodzież bierze udział w warsztatach motywacyjnych i interpersonalnych, spotykają się z fotografem, grafikiem dowiadują się w jaki sposób należy przygotować i zredagować kalendarz kulinarny. Efektem projektu jest przygotowanie przez młodzież spotkania- finału projektu promującego wydany kalendarz kulinarny połączone z degustacją własnoręcznie przygotowanych potraw.
Budżet projektu: 10 950,00 zł
Dotacja: 8 500 zł
Rocznik: 2019
Nitka: Regionalny Konkurs Grantowy
Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Dąbrowie Chełmińskiej
Miejscowość: Dąbrowa Chełmińska
Ulica, nr domu i lokalu: Otowicka 2 m.
Kod pocztowy i Poczta: 86-070 Dąbrowa Chełmińska
Województwo: kujawsko-pomorskie
Powiat: bydgoski
Adres strony internetowej: –