Kęty na Talerzu – słodka historia - 2018
Realizowany przez:
Cel:
Celem projektu jest rozwinięcie kompetencji społecznych młodych ludzi w zakresie komunikacji, otwarcia się na drugiego człowieka, wzmocnienie pewności siebie jako twórcy i reprezentanta spójnej grupy rówieśniczej, poznanie siebie, swojej miejscowości dosłownie i w przenośni od kuchni.
Odbiorcy projektu:
Grupa 16 osób w wieku 13-19 lat z terenu miasta Kęty oraz okolicznych miejscowości.
Opis projektu:
Wiodącym tematem projektu jest kuchnia, a konkretnie desery, których propozycje (przepisy) uczestnicy projektu planują wyszukać wśród nie tylko swoich babć i cioć, ale również wśród rówieśników oraz kęckich kawiarni i restauracji. Wybrane desery młodzież przygotowuje, sprawdza i wzbogaca uzasadnieniem ich związku z historią rodzinnego miasta. W tym celu młodzież bierze udział w warsztatach kulinarnych, wizytach w piekarni, cukierni i spotkaniach instruktażowych pań z Koła Gospodyń Wiejskich. Młodzież uczestniczy w spotkaniach z lokalnymi autorami, grafikiem, fotografem oraz przedstawicielem miejscowej księgarni, dowiaduje się jak mają przygotować zebrane materiały do wydruku broszurki. Efektem projektu jest przygotowana przez młodzież premiera mini książki kucharskiej połączona z degustacją zawartych w niej deserów.
Budżet projektu: 13 745 zł. zł
Dotacja: 8 500 zł. zł
Rocznik: 2018
Nitka: Regionalny Konkurs Grantowy
Dom Kultury w Kętach
Miejscowość: Kęty
Ulica, nr domu i lokalu: Żwirki i Wigury 2a
Kod pocztowy i Poczta: 32-650 Kęty
Województwo: małopolskie
Powiat: oświęcimski
Adres strony internetowej: http://www.domkultury.kety.pl