Szlakiem podlaskich smaków - 2018
Realizowany przez:
Cel:
Celem projektu jest wzmocnienie kompetencji społecznych młodzieży poprzez stworzenie możliwości aktywnych i atrakcyjnych form realizacji ich pasji i zainteresowań kulinarno-fotograficznych.
Odbiorcy projektu:
Grupa 12 osób w wieku 13-19 lat z terenu wsi Czerwone i okolicznych miejscowości.
Opis projektu:
Osią projektu są działania służące wydaniu kalendarza kulinarnego. W tym celu młodzież wyrusza na spacer odwiedzając swoich znajomych, sąsiadów, zwracając się do swoich bliskich z prośbą o dawne przepisy kulinarne. Z zebranych i wybranych przepisów młodzież przygotowuje potrawy regionalne, fotografuje je, a najlepsze zdjęcia poddaje obróbce graficznej. W celu pogłębiania wiedzy na temat przyrządzania dawnych potraw młodzi biorą udział w warsztatach kulinarnych, zaś fotografowanie potraw poprzedzone jest warsztatami fotograficznymi. Na zakończenie swojej pracy uczestnicy wydają kalendarz kulinarny, który prezentują podczas podsumowania projektu. Młodzi zapraszają przedstawicieli samorządu, nauczycieli, rodziców, dziadków, sąsiadów i w formie prezentacji multimedialnej pokazują swoją półroczną pracę w projekcie, zapraszając przy tym do degustacji wykonanych przez siebie potraw.
Budżet projektu: 11 970,00 zł
Dotacja: 8400 zł
Rocznik: 2018
Nitka: Regionalny Konkurs Grantowy
Gminna Biblioteka Publiczna w Czerwonem
Miejscowość: Czerwone
Ulica, nr domu i lokalu: Czerwone 57
Kod pocztowy i Poczta: 18-500 Kolno
Województwo: podlaskie
Powiat: kolneński
Adres strony internetowej: http://www.biblioteki.gminakolno.pl