przyGOTOWANI na sukces. Kulinarny Przewodnik młodych lokalsów. - 2020
Realizowany przez:
Cel:
Celem projektu jest organizacja czasu wolnego oraz rozwinięcie kluczowych kompetencji społecznych młodzieży: komunikacji, współpracy w zespole, nawiązywania nowych relacji i autoprezentacji przy wykorzystywaniu zasobów środowiska lokalnego w zakresie kulinariów.
Odbiorcy projektu:
Grupa 12 osób w wieku 13-14 lat, mieszkających na terenie miasta Wschowa.
Opis projektu:
Przewodnią tematyką działań projektowych są kulinaria – zarówno tradycyjne i lokalne, jak i nowatorskie i powszechne – młodzi ludzie poznają osoby zajmujące się sztuką gotowania, producentów żywności oraz ekspertów z dziedziny zdrowego żywienia, by zaczerpnąć od nich wiedzy i inspiracji do stworzenia własnego kulinarnego przewodnika. W pierwszych dwóch miesiącach zorganizowany zostanie cykl spotkań z ekspertami z dziedziny kulinariów: z lokalnymi producentami żywności, z dietetykiem, lokalnymi restauratorami, pracownikami stołówki oraz przedstawicielkami koła gospodyń. Młodzież zdobywa wiedzę i praktyczne umiejętności. W kolejnych miesiącach, to młodzi „przejmują stery” i nawiązują kontakt z lokalnymi instytucjami (m.in. z Technikum Gastronomicznym, z Urzędem Miasta, Centrum Kultury i Rekreacji, Muzeum) w celu podjęcia współpracy w zakresie: wymiany dobrych praktyk i doświadczeń, otrzymania wsparcia w popularyzacji
przedsięwzięcia, zaplanowania obsługi stanowiska kulinarnego podczas Dni Miasta oraz wsparcia przy
publikacji Przewodnika Kulinarnego (UM, CKiR) oraz uzyskania informacji o tradycjach kulinarnych regionu (MZW).
Budżet projektu: 10 750 zł
Dotacja: 8 360 zł
Rocznik: 2020
Nitka: Regionalny Konkurs Grantowy
Stowarzyszenie Przyjaciół Jedynki
Miejscowość: Wschowa
Ulica, nr domu i lokalu: Kazimierza Wielkiego 10
Kod pocztowy i Poczta: 67-400 Wschowa
Województwo: lubuskie
Powiat: wschowski
Adres strony internetowej: –
przyGOTOWANI na sukces. Kulinarny Przewodnik młodych lokalsów.
Kazimierza Wielkiego 10, 67-400 Wschowa, Polska
Więcej