MSG – Młodzieżowy System Gotowania - 2013
Realizowany przez:
Cel:
Zwiększenie umiejętności identyfikacji zasobów swoich i otoczenia, pozyskiwania wsparcia społecznego, umiejętności planowania własnej przyszłości oraz wiary we własne możliwości.
Odbiorcy projektu:
Młodzież w wieku 13 – 19 lat mieszkająca na terenie gminy Serock.
Opis projektu:
Tematem projektu jest regionalne dziedzictwo kulinarne. W ramach realizacji poszczególnych działań współpracują ze sobą młodzi kucharze, historycy, pasjonaci fotografii artystycznej, filmowcy, dziennikarze oraz informatycy. Szukając przepisów kulinarnych oraz wiedzy o lokalnych produktach i przyrządzanych z nich tradycyjnych potrawach, młodzież korzysta z pomocy i wiedzy społeczności lokalnej. W tym celu prowadzi rozmowy i wywiady, m.in. z gospodyniami wiejskimi, kucharzami i właścicielami lokalnych restauracji, rybakami i rolnikami. Młodzież nagrywa filmy instruktażowe „krok po kroku” podczas przygotowywania przez siebie, pod okiem ekspertów, najciekawszych potraw. Realizatorzy, przy wsparciu fotografa reklamowego, specjalizującego się w fotografii kulinarnej, uczą się wykonywać dobre stylizacje i zdjęcia przyrządzanych potraw. W ramach projektu młodzież prowadzi stronę internetową, która promuje tradycje kulinarne oraz zasoby naturalne regionu, prezentuje lokalnych producentów żywności oraz miejscowe restauracje. Na stronie jest również internetowa książka kucharska z przepisami na najsmaczniejsze potrawy gotowane z wykorzystaniem lokalnych produktów, nagrane przez uczestników filmy instruktażowe oraz galeria fotografii kulinarnej. Dodatkowo swoje działania, zdobytą wiedzę, przepisy oraz zdjęcia uczestnicy przedstawiają lokalnej społeczności w „kąciku kulinarnym”, publikowanym raz w miesiącu w lokalnej gazecie. Przez cały czas trwania projektu uczestnicy uczą się współpracować w grupie, tworzą plany działań, dzielą się zadaniami oraz poznają siebie i swoje otoczenie. Uczestniczą we wszystkich procesach decyzyjnych, nawiązują kontakty i współpracę z partnerami oraz prowadzą działania promocyjne. Na zakończenie projektu młodzież planuje wernisaż, podczas którego pokazuje zaproszonym mieszkańcom gminy i władzom samorządowym wystawę fotografii kulinarnej połączoną z prezentacją nagranych filmów oraz poczęstunkiem przygotowanym przez uczestników we współpracy z lokalną restauracją.
Budżet projektu: 54 971 zł
Dotacja: 40 000 zł
Rocznik: 2013
Nitka: Ogólnopolski Konkurs Grantowy
Fundacja Idea Rozwoju
Miejscowość: Wierzbica
Ulica, nr domu i lokalu: Wierzbica 57b
Kod pocztowy i Poczta: 05-140 Serock
Województwo: mazowieckie
Powiat: legionowski
Adres strony internetowej: www.ideaorg.eu